|HASTA HAKLARIYLE İLGİLİ HABERLER |                             | Anasayfa |   
    
 

SAĞLIK HAKKI HAREKETİ DERNEĞİ
BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

 

Sağlık Bakanlığı dışlayarak taraflı davranıyor!.

Sağlık Hakkı Hareketi Derneği Yönetim Kurulu bir basın açıklaması yayınlayarak; Sağlık Bakanlığı'nın kısa adı HAKSAY olan "Hasta Hakları ve Sağlıklı Yaşam Derneği"nin ortaklaşa düzenlediği "1. Ulusal Hasta Hakları Sempozyumu"na konunun özellikle "muhalif" taraflarının çağrılmamasını yanlış bulduğunu belirtti.

Yapılan basın açıklamasında ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın uygulamaya konulduğu "Sağlıkta Dönüşüm Programı" eleştirildi.

Basın açıkmasında şöyle denildi:

16-17 Kasım tarihlerinde Ankara'da yapılacağı duyurulan toplantı içerik ve oluşum bakımından; bu programlarda verilen sözlere aykırı bir durumu göstermektedir. Sağlık Bakanlığı hasta hakları alanında da çok, büyük ve önemli sorunlar yaratan "Sağlıkta Dönüşüm Programı"nı eleştiren ve buna karşı çıkan yapılara, bu arada da bu alanın tüm temsilcilerine söz konusu toplantıda yer vermeyerek, demokrasi, katılımcılık ve sivil toplumla ilişki ve işbirliği kavramlarından ne anladığını bir daha ve açıkça ortaya koymuş, farklı seslere bir kere daha kulaklarını kapamış dahası söz söyleme haklarını ortadan kaldırmış olmaktadır.
Eğer Hükümet programlarında yazılanlar ve taahhüt edilenlere bu hükümet sahip çıkıyorsa, çatısı alında bulunan Sağlık Bakanlığı veya bu bakanlıkta bu toplantıyı düzenleyenler bunlara aykırı davranmaktadırlar. Eğer hükümet Sağlık Bakanlığı'nın bu uygulamasını doğru buluyorsa; o zaman ilan ettiği programlara aykırı davranılarak halk ve toplum yanıltılmaktadır.
Bizler 1997'de kurulan bu ülkenin "Hasta ve hasta yakını hakları" alanındaki ilk sivil örgütlenmenin kurucuları ve uzun yıllar yöneticiliklerinde bulunmuş, bugün hükümetin yeğlediği politikalar sonucu sağlık hizmetlerini bedeli ödenerek alınan bir hizmet haline getirmesine itiraz ederek bu kez tümüyle parasız ve kamusal, nitelikli bir sağlık hizmetinin tüm toplumun sağlık hakkının bir gereği olduğunu savunan yeni bir örgütlenme olan "Sağlık Hakkı Hareketi Derneği"nin kurucuları ve yöneticileriyiz.
Bu nedenle katılımımızın istenmediği, görüşlerimize yer verilmeyen bu toplantıyı ve Sağlık Bakanlığı'nın bu taraflı yaklaşımını yanlış bulduğumuzu, böyle davranarak bu ülkede hasta haklarının gelişemeyeceğini bir kez daha belirtiyoruz.

Açıklamanın tam metni için TIKLAYINIZ

KONUYLA İLGİLİ ARKA PLAN BİLGİSİ
  • Ülkemizde "hasta hakları mücadelesi" de 1997 yılında kurulan ve bizlerin de içinde kurucu olarak yer aldığımız "Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği" (HAYAD) ile resmiyet kazanmış ve ayrı bir sivil toplum örgütlenmesi olarak ayrı bir mücadele alanı oluşturmuştur.
  • Derneğin ilk kurulduğu dönemin hükümetinin Sağlık Bakanlığı yine Türkiye'de ilk kez bir mevzuata dönüştürdüğü "Hasta Hakları Yönetmeliği"nin hazırlık aşamasında yönetmelik taslağını ilgili diğer sivil örgütlerle birlikte bu derneğin de görüş ve değerlendirmesine sunmuştur.
  • HAYAD bizlerin de yönetiminde bulunduğu 1998 yılında 26 Ekim'i ülkemizde ve dünyada ilk ve tek "Hasta Hakları Günü" olarak ilan etmiştir. Birkaç hafta önce çeşitli etkinliklerle kamuoyunun gündemine gelen "26 Ekim Hasta Hakları Günü" aradan geçen 7 yıl içinde, Meclis başkanından Sağlık Bakanlığı da içinde olmak üzere sağlık ve hasta haklarıyla ilgili tüm çevrelerin kabul ettiği ve çeşitli etkinliklerde bulunduğu bir "ulusal" gün haline gelmiştir.
  • HAYAD dışında da bu alanda verilen mücadelenin ivmesiyle hasta hakları kamunun ilgi ve mücadele alanı haline gelimiş, sırasıyla İzmir, Antalya, Adana, Diyarbakır ile Kıbrıs Türk Federe Devleti'nde kurulan Hasta Hakları Dernekleri kurulmuştur.
  • TBMM'nin resmi "İnsan Hakları Komisyonu" içinde yönetici olarak bulunduğumuz dönemde bu derneğin temsilcilerini meclise çağırarak hasta hakları konusunda bilgi almışlar ve bu derneğin saptama ve taleplerini referans kabul etmişlerdir.
  • AB ölçeğinde de Hasta Hakları konusunda çalışmalar sürdüren grup Sağlık Bakanlığı veya bir başka kamu kurumu veya sivil örgütlenmeyi değil, yapmış olduğumuz çalışmaları değerlendirerek bizleri yani hasta hakları platformunu ve bu platformun içinde çıkan Sağlık Hakkı Hareketi Derneği'nin temsilcilerini muhatap kabul etmişler, toplantılarına katmışlardır.
  • Öte yandan hükümetin uygulamaya koyduğu "Sağlıkta Dönüşüm Programı"na kamuoyu ve toplumun tepkisini ifade eden, sonunda aklandığımız bir yargılanmaya da konu olan 5 Kasım 2003 ve sonrasında gerçekleştirilen eylemlere başta TTB, SES, Sendikalar ve sağlık alanının tüm örgütleriyle birlikte, hasta haklarıyla ilgili bu örgütler ve hizmet alan vatandaşlar da katılmış, bu programın sağlığımıza ve bu alandaki haklarımıza olumlu etkide bulunmayacağı ortaya konulmuş ve toplumca da benimsenip kabul görmüştür.
  •  

     

    ENSON 22.4.2006 TARİHİNDE GÜNCELLEŞTİRİLMİŞTİR.
    BU SİTENİN HER HAKKI MAHFUZDUR. KAYNAK BELİRTEREK ALINTI YAPILABİLİR.
    DÜZENLEYEN: Mustafa SÜTLAŞ